duminică, 2 octombrie 2016

Cinstirea Sfintelor Icoane, clasa a 10 a


Omul a fost plasmuit dupa chipul lui Dumnezeu tinzand sa ajunga la asemanarea cu El. Omul este o prima icoana a lui Dumnezeu.

Omul a cautat sa ramana intr-o relatie vie cu Creatorul sau.

Icoana este numita in popor "fereastra catre Dumnezeu" sau "Biblia nestiutorilor de carte". Omul descopera in icoana lucruri referitoare la scena reprezentata sau sfantul reprezentat.

Sa luam doua exemple:

1. Icoana Invierii - Iisus iese din mormant tinand de mana pe Adam si pe Eva. De-a stanga si de-a dreapta sunt proorocii si dreptii Vechiului Testament. In mormant se vad lanturi si lacate sparte semn ca Iisus a slobozit din iad pe dreptii din vechime si "a sfaramat legaturile cele vesnice".

2. Icoana Sfintei Filofteea de la Curtea de Arges – o tanara imbracata in vesminte populare tine un cos cu mancare. La picioarele ei se afla un topor murdar de sange iar in spate biserica Manastirii Curtea de Arges. Din aceasta reprezentare crestinul intelege ca Sfanta Filofteea a fost o fata simpla de la tara care ducea un cos cu alimente cuiva (tatalui ei) la camp cum era obiceiul la tara. Ea a primit moartea muceniceasca prin acel topor. Sfintele ei moaste se afla la acea biserica frumoasa din spatele ei (Biserica M-rii Curtea de Arges).


Vedem insa in Vechiul Testament ca Dumnezeu porunceste poporului israelit prin proorocul Moise in cele 10 porunci: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau! Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!... Sa nu iti faci chip cioplit nici alta asemanare a celor ce sunt in cer sus si pe pamant jos si sa te inchini lor".

Cum intelegem aceste porunci?

Noi crestinii spunem ca religia mozaica in vechime a fost singura religie revelata de Dumnezeu. Restul au fost nascociri omenesti. Dumnezeu pastreaza o legatura speciala cu poporul ales prin intermediul prorocilor si a ingerilor.

Poporul israelit era insa inconjurat de popoare idolatre. El era singurul popor care se inchina unei singure divinitati. Dumnezeu prin aceste porunci cauta sa fereasca poporul ales de caderea in idolatrie. De aceea, El incheie legamant cu israelitii: daca ei vor respecta legea divina, atunci si Dumnezeu ii va ocroti si va fi cu ei. Daca vor desfrana mergand dupa zeitatile pagane, El isi va lua mana protectoare de pe ei.

Tot Dumnezeu porunceste lui Moise sa sculpteze pentru chivotul sfant doi heruvimi ca iesind din chivot si sa brodeze pe catapeteasma serafimi. Ce face Dumnezeu? Se contrazice pe Sinesi?

Nicidecum!

Mai intai trebuie sa ne fie clar ce erau idolii in vechime. Erau niste sculpturi carora oamenii le-au faurit niste povesti. Observati ca zeii erau creati dupa asemanarea oamenilor vremii. Oamenii au cautat sa raspunda unor intrebari existentiale: cine, cum si cand a creat lumea. Apoi au cautat sa isi autojustifice pornirile patimase. Astfel apar zei care promoveaza desfranarea, invidia, razbunarea, betia, etc.

Aceste zeitati carora oamenii se inchinau nu aveau o existenta reala. De aceea, inchinarea se oprea la materie. Nu exista intr-o alta lume aceste zeitati.

In contrast cu aceste zeitati, pe icoane sunt reprezentate persoane sfinte care exista in realitate in imparatia lui Dumnezeu. Fie ca vorbim de Dumnezeu, de Sfanta Maica Sa sau de sfinti, ei exista. Dupa cum si Iisus spunea: nu este un Dumnezeu al mortilor, ci al viilor. De aceea se spune adesea in Vechiul Testament de Dumnezeul lui Avraam, a lui Isaac si a lui Iacob.

Cinstirea se duce asadar catre persoana reprezentata in icoana, nu catre materialul din care e facuta icoana!

Daca avem spre exemplu poza bunicii care a murit si ne uitam cu drag la chipul ei si il sarutam si spunem: "Ah, ce dor imi e de tine bunica!" , atunci am cazut in idolatrie?

Nicidecum!

Un alt exemplu: ai poza unui prieten care te-a suparat rau. Tu te enervezi si trantesti poza pe jos si eventual o calci si in picioare...si intra prietenul si te vede. Ce va zice el? "Asa ganduri nutresti tu pentru mine? Asa prieten imi esti?" Intelegem asadar ca gestul tau urat a fost fata de persoana din poza, nu fata de materialul pozei. De aceea este pacat sa arunci o icoana sau sa o batjocoresti sub orice forma.

Icoana ni-L apropie pe Dumnezeu si ne ajuta sa ne concentram la rugaciune.

Ati auzit ca exista icoane care au sa spunem, un anumit har. Ele se numesc "facatoare de minuni". Practic toate icoanele sunt facatoare de minuni. Depinde insa de credinta fiecaruia. Iisus inainte de a savarsi o minune intreba: "Crezi tu ca pot face Eu aceasta?". Putem sa ne rugam la cele mai vestite icoane facatoare de minuni! Daca nu credem, nu vom avea parte de nici o minune!

In lume exista multe icoane facatoare de minuni. Am sa va dau doar cateva exemple:

Icoana de la schitul romanesc Prodromu

Toate manastirile din Sfantul Munte au cate o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Noul schit infiintat nu avea insa si el o astfel de icoana. De aceea, parintii au cautat in Romania un iconar iscusit care picteaza dupa vechile pravile. Trebuie sa stiti ca in vechime iconarul cand picta o icoana tinea post negru. Nu manca nimic in ziua respectiva. Seara gusta ceva dupa ce se oprea din lucru. Cat timp lucra la icoana, se ruga continuu. Din pacate aceasta practica nu prea se mai pastreaza azi. Sa revenim la povestire. Calugarii din Athos s-au invoit cu un pictor din Iasi. Calugarii au plecat inapoi la schit urmand sa se intoarca cateva luni mai tarziu dupa icoana. Iconarul a pictat icoana, insa nu ii iesea de loc fata Maicii Domnului. O stergea si iar o picta, dar tot nu iesea bine. Timpul s-a scurs iar calugarii din Athos au venit dupa icoana. Seara iconarul se roaga cu foc Maicii Domnului sa il ajute sa ii picteze fata. Ziua urmatoare au ajuns calugarii la pictor, iar el nu apucase inca sa picteze fata Maicii Domnului. Fara sa stie iconarul, calugarii au mers direct la icoana. Au ramas uimiti de frumusetea ei! Pictorul nu stia cum sa se scuze. Insa cand s-a uitat la icoana, observase ca avea chipul deja pictat. O mana nevazuta pictase noaptea icoana. De atunci, icoana Prodromita savarseste multe minuni in Athos. Se spune ca toate copiile acestei icoane sunt facatoare de minuni. In Bucuresti se gasesc doua copii: una la schitul Darvari si alta la Catedrala Mantuirii Neamului. O alta copie se afla intr-o comuna Radaseni din judetul Suceava. Se spune ca icoana din Radaseni trebuia sa ajunga la o manastire, insa cand a ajuns la Radaseni icoana s-a lasat atat de grea, incat nu o mai puteau misca. Asa a ajuns icoana in Radaseni. E vestita in tot judetul Suceava pentru minunile ce se savarsesc aici.

Exemplele pot continua.


Sa cinstim sfintele icoane pentru a dobandi har de la Dumnezeu si mantuire.

Textul de mai sus il gasiti mai jos:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Best Buy Printable Coupons