duminică, 11 septembrie 2016

Cu Hristos la inceput de an scolar, Clasele 0-12,


Aceasta este prima lectie pe care o facem cand ne intalnim cu elevii la inceputul noului an scolar. Nu este o lectie propriu-zisa, ci mai degraba o ocazie de comunicare  profesor-elevi si de cunoastere reciproca.

Cand facem aceasta ora trebuie sa tinem cont intru inceput de cel putin doua aspecte:

- clasa la care mergeti este clasa primara, gimnaziala sau de liceu?
- ati mai predat la aceasta clasa sau va aflati pentru prima oara in fata ei?

ETAPE:

1. Rugaciunea

2. Prezentarea profesorului

- nume si prenume
- unde ati mai predat
- cum va gasesc copiii pe retelele de socializare
- ce v-a determinat sa deveniti profesor de religie
- ce hobby-uri aveti
- obiective pentru anul in curs
- cerintele profesorului legate de orele de religie
- prezentarea modului cum vede profesorul ora de religie si importanta studierii religiei

Autoprezentarea trebuie sa fie cat mai sincera. Pot fi strecurate si mici glumite pentru ca astfel copilul sa vada ca omul din fata lui nu este unul rigid, ci unul care are intelepciune, un om placut, un om fara ochelari de cal. Nu trebuie facute insa multe glumite, caci altfel, poate aparea o problema: unii elevi pot confunda profesorul cu un coleg de scoala si nu ii va acorda respectul firesc.

Apoi, profesorul invita elevii la urmatoarea etapa:

3. Prezentarea elevilor

Pe rand fiecare elev va spune cate ceva despre el insusi:

- cum se numeste,
- in ce zona locuieste, fara a cere fireste adresa exacta - lucru care ar fi absurd (unii elevi fac naveta, ceea ce este pentru ei un efort deosebit venind de la sat la oras)
- ce hobby-uri are elevul
- cum vad ei ora de religie

Daca a mai predat si anul trecut la acea clasa si cunoaste elevii, atunci profesorul poate sa ii intrebe ce au facut in vacanta, ce realizari au avut. Intrebarea aceasta se va pune clasei per-ansamblu, insa elevii vor da raspunsul pe rand de la primul elev din prima banca de la fereastra pana la ultimul de pe randul de la perete.

Profesorul va interveni cu intrebari suplimentare in functie de caz. Astfel, poate afla si informatii de finete despre elevii sai. 

Conteaza foarte mult ca profesorul de religie sa aibe o inima calda, deschisa, gata sa asculte elevul. Aceasta este o inima parinteasca. Spunea foarte frumos IPS Ierotheos Vlachos: "Oamenii de azi au nevoie de cineva care sa le asculte durerea, nu de predicatori!"

Toate aceste amanunte va ajuta foarte mult profesorul sa inteleaga copilul.

4. Prezentarea materiei pe care o vor studia in noul an scolar

Atat la clasele de gimnaziu cat si de liceu se va evidentia faptul ca parabolele si invataturile morale crestine pe care le vor studia la ora de religie apartin tuturor confesiunilor crestine. Cele privitoare la sfintele taine apartin si Bisericii Catolice. Toate aceste invataturi morale au stat la baza legilor tuturor statelor care au imbratisat crestinismul. Hristos a restaurat si a schimbat metalitatile lumii pagane.

La clasele de liceu se poate evidentia si faptul ca in programa exista lectii de Istoria religiilor antice (Grecia antica, Mesopotamia, Egipt, etc), istoria religiilor contemporane necrestine (hinduism, confucianism, islam, mozaism) cat si o Istorie Bisericeasca in care ei vor afla cum s-a ajuns la ruperea Bisericii Crestine in mai multe confesiuni.

5. Rugaciunea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Best Buy Printable Coupons