miercuri, 5 octombrie 2016

Descoperirea lui Dumnezeu (Revelatia divina), clasa a 11 a



Astazi vom discuta despre mai multe moduri prin care omul il poate cunoaste pe Dumnezeu.

Ce va intelegeti prin “revelatie”, “am avut o revelatie”.

A avea o revelatie inseamna a face o descoperire foarte importanta, a intelege ceva greu de inteles sau greu de patruns cu mintea.

Vom vorbi despre 3 feluri de revelatii:

1.              Revelatia naturala
Omul observand legile din natura, din univers, evenimentele istorice ajunge la concluzia ca tot ce il inconjoara trebuie sa aibe un Creator si un Proniator. Nu pot fi in nici un caz rezultatul hazardului, a intamplarii. Totul este prea bine organizat. Daca este sa analizam in parte organismul uman vom vedea cat de complex este. Se pot scrie tratate intregi de anatomie si tot nu se lamuresc toate aspectele. La fel si in cazul fizicii, a cosmosului, etc. Oamenii de stiinta descopera cu inteligenta data lor de Dumnezeu, legile pe care Dumnezeu le-a pus in Creatie.

Aceasta revelatie nu este insa suficienta! Este ca si cum am avea in fata ochilor un tablou minunat, splendid. Ne dam seama ca el are un artist care l-a creat. Insa apare intrebarea: Cine este artistul? Vedem lucrarea, dar nu cunoastem artistul!

2.              Revelatia supranaturala
Din acest motiv este nevoie ca Dumnezeu Insusi sa intre in legatura cu omul, sa inceapa El o actiune de comunicare cu umanitatea.

Noi spunem ca religia noastra crestina este o religie revelata si vom vedea de ce!

Din Vechiul Testament aflam ca Dumnezeu trimite transmite voia Sa oamenilor prin ingeri si prin niste oameni alesi, cu viata sfanta, anume prin profeti sau prooroci. De-a lungul timpului s-a ridicat intrebarea: In ce mod vorbea Dumnezeu cu acesti oameni? Vorbea cu ei prin vise sau vorbea direct?
Vom lua trei exemple concrete:
Primul exemplu este Proorocul Moise, omul ales de Dumnezeu sa scoata poporul israelit din robia egipteana si sa il intoarca in tara Canaanului din care plecase inainte Israel cu cei 12 fii si familiile lor. El intra in dialog cu Dumnezeu pe muntele Sinai. Cei doi vorbesc direct, doar ca Moise nu vede fata lui Dumnezeu. Moise primeste tabelele legii cu cele 10 porunci. Pe langa acestea el mai primeste intreaga lege a Vechiului Testament, numita si legea mozaica. Legea data de Dumnezeu lui Moise cuprindea foarte multe detalii referitoare la construirea cortului adunarii (cat aur, argint sa puna, ce dimensiuni sa aibe, cum sa arate, ce materiale sa foloseasca), cand si cum sa aduca jertfele, cum sa faca jertfelnicele, cum sa se organizeze comunitatea, ce pedepse sa se aplice, cum sa isi dea seama cine minte, ce atitudine sa aibe poporul fata de cei bolnavi de lepra, ce ritualuri sa tina, etc.

Al doilea exemplu este Proorocul Samuel. Acesta s-a nascut prin fagaduinta dumnezeiasca. Parintii sai nu puteau avea copii. Mama sa Ana fagaduieste lui Dumnezeu ca va inchina Domnului pruncul ce se va naste. Astfel, Samuel ajunge sa locuiasca la cortul Domnului din Șilo inca de mic copil. Seara Dumnezeu il striga pe Samuel: Samuele, Samuele! Samuel alearga la preotul Eli insa acesta neaga ca l-ar fi chemat. Se repeta de 3 ori aceasta situatie. De aceea, preotul Eli il sfatuieste pe Samuel ca atunci cand va mai auzi glasul, el sa zica: “Porunceste Doamne ca robul Tau asculta!” Si atunci a inceput Dumnezeu sa vorbeaca cu Samuel si sa ii spuna ce se va intampla cu Poporul Israelit care se departasera de Dumnezeu in frunte cu fii preotului Eli, si ei preoti, care calcase in picioare toate oranduielile lui Moise.

Al treilea exemplu este din Noul Testament. La botezul Domnului se aude un glas din cer: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, pe Acesta sa il ascultati!” Iata ca oamenii aud vocea Domnului. Unii au perceput-o ca un tunet, altii au inteles-o.

Asadar, revelatia supranaturala se face prin ingeri si profeti prin care Dumnezeu transmite voia Sa in legatura cu lumea si cu cele ce se vor intampla in viitor. Revelatia supranaturala culmineaza in persoana Mantuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Daca in vechime Dumnezeu transmitea voia Sa prin niste oameni alesi de El, in Noul Testament, El trimite pe Fiul Sau care va invata direct voia lui Dumnezeu. Nu mai exista intermediari!

3.              Revelatia in momentele concrete ale vietii
Despre aceasta revelatie vorbeste Parintele Dumitru Staniloae, un teolog roman de talie mondiala.
Care sunt momentele concrete ale vietii in care Dumnezeu se descopera?
Sunt momentele de stricta necesitate, din care parca nu mai avem scapare. Insa, se intampla o minune.
Va voi da doua exemple pentru a intelege mai bine:

1.              Mi-a povestit nasul meu de cununie un moment din viata sa:
A plecat intr-o zi intr-o parte a parohiei (nasul este preot) fara un scop anume. S-a intalnit cu un vechi prieten pe care nu il mai vazusera demult. L-a intrebat:
- Unde te duci?
Prietenul i-a raspuns:
- Chiar vrei sa stii unde ma duc? Ma duc sa ma arunc in fata trenului sa inchei socotelile cu viata asta!
A urmat un dialog intre cei doi. In cele din urma, prietenul a inteles valoare vietii si a renuntat la gandul de sinucidere.
Aici avem un exemplu de interventie a lui Dumnezeu in viata omului prin oameni. Dumnezeu lucreaza prin oameni. Vorba romanului: "Omul potrivit la locul potrivit".

2.              A doua minune pe care v-o relatez am auzit-o de la un parinte invarsta care a fost slujitor la Catedrala Patriarhala din Bucuresti:
Pe vremea comunistilor a fost adusa in Bucuresti icoana facatoare de minuni "Maica Domnului" din Vladimir. Patriarh era in vremea aceea PF Iustinian. Sambata seara dupa ce oamenii au terminat de inchinat la sfanta icoana, au ramas in biserica soborul de episcopi si preoti slujitori, delegatia rusa si reprezentantii Partidului Comunist din Romania. Patriarhul i-a invitat si pe cei din urma sa se inchine icoanei facatoare de minuni. Acestia insa se uitau uimiti unii catre altii parca zicandu-si: “Cum sa ne inchinam noi? Ne vom pierde functiile, vom ajunge in inchisoare, ne vor trada cunoscutii cand nu ne asteptam!”. Un comandat insa s-a desprins din delegatie, mers inaintea icoanei, a mormait ceva, a facut doua cruci formale dupa care a iesit repede din Biserica.
Ziua urmatoare, duminica dupa Sfanta Liturghie, s-au asezat la masa festiva delegatiile si oficialii comunisti. Se ridica in picioare comandantul comunist si spune cu voce tare tuturor:
-                 Domniile voastre, eu de acum cred in Dumnezeu!
Toti comunistii s-au uitat la el speriati de asemenea afirmatii ce ar fi avut avea urmari nefericite. Comandantul a continuat:
-                 Ati vazut ieri ca m-am rugat la icoana. Am zis: “Maica Domnului, eu sunt ateu! Promit ca voi crede in Dumnezeu, daca ma vei ajuta! Uite! Sora mea este in coma in spital pe patul de moarte! Raman in urma doi copii orfani! Daca tu o vei vindeca, eu voi crede in Dumnezeu”. Dupa ce am terminat de rugat, am plecat la spital la sora mea. Ajuns la spital, am vazut medicii misunand pe acolo stresati. I-am intrebat ce au patit? Iar ei mi-au aratat-o pe sora mea in picioare. Sora mi-a zis ca o femeie imbracata in vesminte luminoase s-a atins de ea si s-a vindecat. Cum? Nici ea nu stie, dar nici doctorii nu pot explica minunea!

Poate ca noi in viata noastra nu vom trai vreodata o astfel de minune. Insa cu siguranta vom trai evenimente de genul: „omul potrivit la locul potrivit”, vom trai minunea realizarii ca prin minune a unor obiective aproape imposibile, a unor visuri ce vor deveni realitate. O mare minune este ca existam , ca ne trezim dimineata din somn, ca suntem sanatosi, ca avem acoperis deasupra capului, etc.

Dumnezeu va scoate deseori in viata noastra momente deosebite din care vom putea realiza existenta lui Dumnezeu. Ne va arata cazuri minunate in viata cunoscutilor nostri sau a altor oameni. Acum depinde de noi daca vom vrea sa le vedem (cele din viata noastra) si sa le credem (pe cele din viata cunoscutilor nostri).

Dumnezeu incearca sa se apropie de sufletele noastre! Depinde de noi, daca vrem sa intram in comuniune cu El!

Textul de mai sus il gasiti aici:

PDF     descoperirea-lui-dumnezeu

Din manualul de la Corint:
CORINT 11 Revelatia divina

Din manualul de Dogmatica pentru Seminariile Teologice:
















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Best Buy Printable Coupons