duminică, 27 martie 2016

Clasa a 9 a - Eu si Duhovnicul meu


Vom analiza intai doua cuvinte:

DUHOVNICESC

si

DUHOVNIC.

De la ce vin aceste doua cuvinte?
Radacina acestor cuvinte este DUH. Prin urmare, ele vin de la Duhul Sfant.

Asadar,

Omul DUHOVNICESC  cine este?
Este omul care incearca sa traiasca intreaga viata in armonie cu Dumnezeu prin Sfantul Duh. El va avea mereu inainte ochilor, poruncile si voia lui Dumnezeu.

Dar DUHOVNICUL cine este?
Este preotul la care omul DUHOVNICESC se spovedeste si cu care se sfatuieste CONSTANT. 

De ce am zis omul DUHOVNICESC?
Mai exista si omul LUMESC! Cine este acesta?
Este cel care il auzim adesea zicand: "Eu nu le am cu Biserica! Eu nu cred in popi! Nu ma intereseaza chestiile de religie!" El daca se spovedeste, o face o data in an (si poate chiar mai rar) si nu neaparat la acelasi preot. Nu are o relatie stransa cu preotul.

Dar ce este duhovnicia si de ce pune Biserica un accent atat de mare pe ea?
Duhovnicul nu este un simplu preot la care iti spui niste pacate si ai plecat. Din pacate azi, duhovnicia este inteleasa gresit. Oamenii vin la spovedanie ca la interogatoriu:
- Ai facut aia? 
- DA!
- Ai facut cutare? 
- NU!

Asta nu este spovedanie!!! Asta nu este duhovnicie!
Un articol foarte interesant despre spovedanie il gasiti aici:

Preotul este ca un psiholog caruia ii spui ce ai pe suflet! Sa avem in vedere experienta de viata a omului matur, dar si experientele de viata ale enoriasilor pe care preotul i-a consiliat de-a lungul timpului. Sa avem in vedere faptul ca Dumnezeu graieste credinciosului prin gura preotului. Sfantul Serafim de Sarov indemna preotii sa isi invete enoriasii sa vina cu rugaciune la spovedit. Ei sa se roage lui Dumnezeu ca sa deschida gura preotului si sa le dea raspuns problemelor lor. Astfel, primele cuvinte care ies din gura preotului sa le ia ca din gura lui Dumnezeu!

Era odata un preot intr-un sat de munte. Acesta era betiv si de multe ori cadea si in sant. In acest sat era o batrana foarte credincioasa si inaintata duhovniceste. Ea se spovedea regulat la acest preot nevrednic. Nu putea sa mearga in alt sat la un alt preot deoarece dupa cum stiti, satele de munte sunt rasfirate, iar distanta era prea mare pentru aceasta femeie. Insa ea cand mergea la preot se ruga ca Dumnezeu sa ii dea raspuns prin duhovnic. De cele mai multe ori intrebarile erau atat de profunde incat preotul se speria si se simtea depasit. Insa la finalul spovedaniei se minuna de cat de multe a putut spune femeii si de unde ii venise lui inspiratia aceasta!

Asa se poate intampla cu oricine!

Sfantul Ioan Gura de Aur (sec 4) spunea foarte frumos: "Dumnezeu se foloseste de mainile si glasul preotului ca sa trimita harul Sfantului Duh in lume!"

Astfel, la inaltarea mainilor preotului in cadrul Sfintei Liturghii si la invocarea de catre acesta, Sfantul Duh se pogoara si sfinteste Sfintele Daruri! La punerea mainilor preotului peste credincios la Spovedanie si prin rostirea cuvintelor de dezlegare, penitentul primeste din partea lui Dumnezeu iertarea pacatelor. Exemplele pot continua!

Dar de unde au preotii aceasta putere de a lega si a dezlega pacatele oamenilor?

Iisus Hristos dupa Invierea Sa, a spus Apostolilor: „Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute”. (Ioan 20. 22-23). Aceasta putere, apostolii au dat-o mai departe episcopilor si preotilor si tot asa pana in vremea de azi.

Duhovnicul ar trebui sa fie ca un parinte care isi iubeste copii, care se roaga pentru ei, care se intereseaza si ii pasa de ei! 

De ce unii preoti recurg la spovedanie tip interogatoriu?
Pentru ca enoriasii vin la spovedanie complet nepregatiti! Unii dintre ei chiar declara raspicat ca ei NU AU PACATE! Insa nu este om fara de pacat! Si preotul are pacatele lui. Si acest aspect trebuie luat in considerare! Preotul ar trebui sa fie ca un inger, insa totusi este si el om supus greselii! Asadar, sa nu ne smintim atunci cand vreun preot greseste! Nu stim noi cainta si intoarcerea lui la Dumnezeu!

Cum sa ne spovedim?
Va voi spune cum ma spovedesc eu personal! 
1. Stabilesc data si ora spovedaniei cu duhovnicul.
2. Cu cel putin 3-4 ore inainte de a pleca la spovedit, ma retrag in camera mea pentru ca in liniste sa imi amintesc pacatele savarsite. 
3. Notez pe o foaie de hartie ce consider ca am pe suflet, pacatele savarsite fata de oameni, fata de Dumnezeu...
4. Iau o carte numita Indreptar de Spovedanie (o gasiti in format digital aici) si o citesc. Acolo mai gasesc si alte pacate facute de mine, pe care insa le-am uitat, si le notez pe foaia de hartie.
5. Ma duc la spovedit si citesc de pe foaie.

Astfel, voi face o curatire a sufletului mai buna.

Daca enoriasii (credinciosii) s-ar pregati pentru spovedanie, cred ca preotii nu ar mai pune intrebari, ci doar uneori cand ei ar condera ca este nevoie. De exemplu: spui preotului ca ai mintit parintii. Preotul te poate intreba daca i-ai mintit o data sau de doua ori sau ii minti constant. In functie de ce ii spui, vor fi si sfaturile pe care le vei primi. Si la un doctor cand te duci ii spui toate simtomele bolii pe care o ai. Nu ascunzi nimic!

Am intalnit multe cazuri de oameni care duhovnicul le-a fost salvare in momentele cruciale ale vietii. Precum am auzit si de cazuri de oameni atei care au ajuns sa se sinucida. Nu intram acum insa in detalii.  

Este foarte important sa ai cui sa spui niste taine ale sufletului! Uneori le spui parintilor, insa uneori nu poti sa le spui! De foarte multe ori tinerii se sfatuiesc intre ei. Nu e rau, dar nici bine nu e mereu! Deciziile pe care le iau astfel, nu au in vedere si o conceptie a unui om matur, trecut prin viata! Si urmarile acestor decizii nu sunt mereu intocmai imbucuratoare!

Schita tablei o gasiti aici in format word: eu si duhovnicul schita



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Best Buy Printable Coupons